Työtila

Nykyisiin tiloihin Pietarinkadulla pääsimme muuttamaan huhtikuun 2015 alussa. Tilamme sijaitsee Kaukolan kaupunginosassa, noin kilometrin etäisyydellä torilta, osoitteessa Pietarinkatu 23. Sisäänkäynti tilaan sekä pari pysäköintipaikkaa löytyvät Yrjönkadun puolelta.

Torstaisin klo 17:00 avaamme ovet kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa tutustumaan tilaan sekä yhteisön jäseniin. Muinakin aikoina oveen saa koputella. Avaaminen jää paikalla olevien vastuulle, mutta käytännössä ovi avataan aina, kun joku on paikalla.

Huom! Tilamme ei ole täysin esteetön. Katutasolta on laskeuduttava muutama porras ulko-ovelle. Lisäksi WC-tilat edustavat 60-luvun mitoitusta eli ovat kovin ahtaat nykypäivän standardeihin nähden.

Paikallisliikenteellä työtilamme on tavoitettavissa parhaiten käyttäen linjoja 4 ja 7, jotka pysähtyvät Jokikadun pysäkillä. Kävelymatkaa pysäkiltä jää noin 150 metriä.


Clean, Dirty, Lounge…?

Hacklabin 108 neliömetrin laajuiset työtilat jakautuvat usempaan pienempään osaan. Työtila ja etenkään sen varustelu ei lähtökohtaisesti ole koskaan valmista, vaan niitä voidaan muokata aina yhteisön tarpeen mukaan. Yhteisömme toimii tältäkin osin do-ocracyn mukaisesti:

If you want something done, do it, but remember to be excellent to each other when doing so.

Noisebridge Hackerspace Wiki

Clean-työtilasta löydät i3 Prusa 3d-tulostimen, pienten esineiden työstämiseen sopivan laserleikkurin, luotettavan A3-tussipiirturin kultaiselta 80-luvulta (HP 7550A) sekä elektroniikkaprojekteja varten valtavasti erilaisia komponentteja vapaasti käytettävissä. Tilan päädyssä ovat myös tilankäyttäjien omien projektien säilytykseen varatut hyllyt.

Dirty-työtila on nimensä mukaisesti tarkoitettu sotkuisempaan työskentelyyn, esimerkiksi kevyesti pölyä tai maaliroiskeita tuottavat työt on parasta tehdä täällä. Tilasta löydät mm. höyläpenkin, työpöytiä, pylväsporakoneen, jiirisirkkelin, teollisuusompelukoneen, erilaisia käsi- ja sähkötyökaluja sekä valikoiman erilaista rakenteluun sopivaa puu- ja muovimateriaalia.

Lounge tarjoaa mukavaa työskentely- ja oleskelutilaa parin sohvan ja nojatuolin voimin. Loungesta löydät myös erilaisia pelikonsoleita ja kokoelman lahjoituksena saatuja lautapelejä (mm. klassikko Junta).

“Ele-labra” on varusteltu elektroniikkaan liittyvien projektien työstämiseen. Oskilloskoopit, signaaligeneraattorit, labravirtalähteet, spektrianalysaattori (Rohde & Schwarz FSB 100Hz — 5GHz), piirianalysaattori (HP 8711B), yleismittarit, juotosasemat jne. löytyvät täältä.

Tilasta löytyy pöytätilaa työskentelyyn helposti parille tusinalle. Jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, keittolevy, airfryer ja muut tärkeät varustelut löytyvät ruokahuoltoa varten. Kevään mittaan pystytämme pihallemme myös grillin ja puutarhakalusteet.

Tilassamme on saatavilla myös ethernet- ja wifi-verkkoyhteydet. Tarkemmat ohjeet wifi-verkkoon liittymiseksi löydät tilan seinältä.

Laitteet ja välineet?

Tilasta löytyvät laitteet ja välineet ovat vapaasti jäsenten käytettävissä. Osa laitteista edellyttää käyttöopastukseen osallistumista ja siten riittäviä taitoja käyttämiseen. Laitteiden käyttämisessä opastetaan ja autetaan kyllä, pyydä vain rohkeasti apua, jos jokin asia askarruttaa.

Kuluvien materiaalien (esim. 3d-tulostusmateriaalit) tai “kertakäyttöisten” komponenttien (esim. kotiin vietävät elektroniikkakomponentit) käyttäminen on pääsääntöisesti rajattu tilankäytöstä maksaville jäsenille. Tilankäyttömaksuilla voimme hankkia lisää materiaaleja.